مشخصات چوب ترموود
از سال های بسیار دور چوب به عنوان یکی از مصالح اصلی برای ساخت و ساز شناخته می شده است و تا امروز نیز شاهد آن هستیم که صنایع چوبی کاربرد گسترده ای در زمینه ساخت و ساز دارند. یکی از دلایل اصلی محبوبیت چوب طبیعی، ساختار زیبا و بافت طبیعی است که آن را از سایر مصالح موجود در ساختمان سازی متمایز می کند. البته از همین رو نیز هست که این روزها چوب طبیعی بیشتر جنبه تزیینی دارد. مورد بسیار مهمی که در خصوص استفاده از چوب طبیعی باید بدانید این است که حتما سراغ محصولاتی بروید که از خواص فیزیکی مناسبی برخوردارند. یکی از این محصولات که در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته ترموود می باشد. در ادامه این مطلب بیشتر در خصوص مشخصات ترموود صحبت خواهیم کرد و اطلاعات مفیدی را در این زمینه با شما در میان می گذاریم.
ترمووود چیست؟
ترموود یا چوب حرارت دیده که ممکن است در بازار آنها را با نام چوب ترمو نیز بشناسند، یکی از انواع چوب طبیعی مورد استفاده در ساختمان و دکوراسیون است که ساختار سلولی آن را با استفاده از حرارت تغییر می دهند. ترموود در سال های اخیر توانسته به عنوان یکی از بهترین جایگزین ها برای انواع چوب مختلف مورد استفاده در دکوراسیون شناخته شود. استفاده از این نوع چوب به دلیل دوام بالایی که دارند، می تواند سازگاری بیشتری با طبیعت داشته باشد. از سوی دیگر روند حرارت دادن به چوب باعث می شود که این محصولات مزایای بیشتری نیز به دست آورند که برخی از مهمترین آنها عبارت است از: “داشتن خاصیت عایقی مناسب، کاهش احتمال ترک خوردن، بالا رفتن میزان استحکام، افزایش مقاومت چوب در برابر قارچ و پوسیدگی” همچنین جالب است بدانید که روش حرارت دادن چوب برای بهبود خواص فیزیکی آن از سال های دور مورد استفاده انسان ها قرار می گرفته است و به گفته برخی قدمتی چند هزار ساله دارد.
چوب ترموود چطور تهیه و تولید می شود؟
برای تبدیل چوب معمولی به ترموود گفتیم که نیاز به حرارت دهی خواهیم داشت، اما برای این که بیشتر با جزئیات این عملیات آشنا شوید در این بخش مراحل مختلف فرآوری چوب ترموود را با شما در میان می گذاریم.
- چوب را در معرض حرارتی در حدود 220 درجه سانتیگراد قرار می دهند. روند حرارت دهی چنین است که قبل از این که چوب به دمای سوختن برسد باید دما را کاهش داد.
- در اثر حرارت دیدن ویژگی ها و ساختار شیمیایی چوب تغییر کرده و خواص فیزیکی آن نیز تغییر می کند. این تغییر خواص میتواند برای ما افزایش خاصیت عایقی، افزایش استحکام و مقاومت در برابر شرایط جوی و… را به دنبال داشته باشد.
- در زمان ترمو کردن چوب رنگ آنها تغییر خواهد کرد و به همین دلیل است که می بینیم چوب های ترموود به رنگ قهوه ای در می آیند. در ضمن اگر این چوب ها برای مدت طولانی بدون داشتن هرگونه پوششی در برابر آفتاب باشند، خواهیم دید که به مرور زمان رنگ آنها به خاکستری-نقرهای تغییر می کند وهمین برای بسیاری جذابیت بالایی دارد.
در ضمن بهتر است این مورد را بدانید که روند ترمو کردن وود یا حرارت دادن به آن به روش های مختلفی انجام می شود. به شکلی که ممکن است برای این کار از روغن، بخار آب و… استفاده کنند. اما نباید فراموش کرد روش انتخاب شده هر چه باشد، مراحل اصلی کار یکسان خواهد بود. این مراحل عبارتند از:
- خشک کردن
- حرارت دادن
- خنک کردن
ویژگی های چوب ترموود
برای درک بهتر مشخصات چوب ترموود بهتر است که با مزایا و ویژگی های منحصر به فرد این محصولات آشنا شوید تا در زمان خرید آنها با آگاهی بیشتری عمل کنید. در ادامه این موارد را با هم مورد بررسی قرار میدهیم:
- نداشتن یکنواختی، خلوص یا صمغ
زمانی که الوار چوب طبیعی را برای تولید چوب ترمو آماده می کنند، تمامی مواد مضر، رزین و… از آنها جدا می شود. علاوه بر آن باکتری هایی که باعث افزایش سرعت تخریب چوب می شوند، از بین خواهند رفت. همین قضیه باعث می شود تا ناخالصی موجود در چوب از بین برود و علاوه بر آن رنگ چوبی که در اختیار داریم یکنواخت تر باشد.
مقاومت بالا در برابر حمله حشرات و پوسیدگی
زمانی که چوب ترمو در روند فرآوری در معرض حرارت قرار می گیرد، منابع غذایی موجود در چوب که برای حشرات و جانوران مختلف خوشایند است نیز از بین خواهند رفت. علاوه بر آن قارچ ها نیز نمی توانند روی این چوبها رشد کنند.
دارای سطحی سخت
سطح سخت ترموود مقاومت بالایی در برابر شرایط جوی و ساییدگی دارد، همین باعث شده تا در بخش های مختلف دکوراسیون و نما کاربرد داشته باشند.
قابل شستشو و دارای روش نگهداری آسان
مقاومت در برابر عوامل خارجی علاوه بر اینکه روی دوام این محصولات تاثیر زیادی دارد، به استفاده کنندگان نیز اجازه می دهد تا به راحتی این محصولات را شستشو دهند و تمیز کنند.
امکان برش کاری یا ابزار کاری
این موضوع اجازه می دهد تا در شرایط نصب مختلف بتوان آنها را به صورت مورب، هلالی، قوس دار و… برش داد.
امکان جداسازی و انتقال بعد از نصب
دوام بالای این چوب ها اجازه می دهد تا بتوانید به راحتی آنها را از محل مورد نظر خود باز کرده و مجددا در محل دیگری آنها را نصب کنید.
نصب آسان
وزن سبک این محصولات اجازه می دهد که بتوانید به راحتی روند نصب آنها را طی کنید. در ضمن سرعت نصب آنها نیز بسیار بالاتر از مصالح مشابه موجود در بازار است.
کم بودن میزان انقباض و انبساط چوب در شرایط دمایی و جَویی مختلف
از آنجایی که در روند گرمادهی به چوب، رطوبت درون آن تا حد زیادی از بین می رود و می توان گفت چوب کاملا خشک می گردد، شاهد آن خواهید بود که در شرایط دمایی متفاوت تغییر ابعاد کمتری از خود نشان می دهد. همین موضوع نیز باعث می شود در طول زمان دوام بیشتری داشته باشد و تا حد زیادی از تاب برداشتن و ایجاد خمیدگی در چوب جلوگیری خواهد کرد.